FSD Info 3/2022

12.12.2022 kl. 22:55
Årets sista infobrev är här. Här hittar du bl.a. info om förbundsdagarna i Pargas 2023.

Hej alla sångarsystrar!

Hoppas att ni har haft en bra hösttermin med många fina konsertupplevelser – både som körsångare och publik. Ännu finns det julkonserter att gå på och kanske din kör också har ett eget konsertframträdande kvar på programmet innan jul? Vi i styrelsen blickar redan framåt mot vårens program och framför allt förbundsdagarna som hålls i Pargas i mars. Vi hoppas på god uppslutning och ser fram emot givande dagar tillsammans. Även körkompetens fortsätter nästa år och en ny upplaga av Damernas lilla svarta är under arbete.

 

Förbundshelg i Pargas 11–12.3.2023

Nästa år ordnas förbundsdagarna i Pargas med Pargas damkör som värdinnekör. Vi får träffas för att sjunga, inspireras, lära oss med och av varandra, träffa gamla och nya sångarvänner och trivas tillsammans. Helgen avslutas med stadgeenligt årsmöte, där bland annat förbundets kommande planer behandlas, styrelsens utses och vi alla har möjlighet att påverka verksamheten i förbundet. Vi samlas lördagen den 11.3 i stadshuset, där vi inleder med lunch kl. 12 och sedan fortsätter programmet i fullmäktigesalen. Det ordnas olika workshopar och vi övar sånger ur Damernas lilla svarta. På gångavstånd från stadshuset ligger Hotell Kalkstrand, där alla ”utsocknes” övernattar och där vi också samlas till gemensam sits på kvällen i restaurang Hunger & Törst. På söndagen äter vi frukost och sedan fortsätter programmet i hotellets utrymmen fram till klockan 12, varefter vi håller årsmöte. Helgen avslutas med gemensam lunch. Hur tar man sig enklast till Pargas? FSD bjuder på busstransport från norr och öster. Vi återkommer till tider och platser. Den här gången anmäler varje sångare sig själv till förbundshelgen, men betalningen går via körerna. Du kommer till anmälningsblanketten via den här länken https://forms.office.com/e/BTEbBJFntv
Där hittar du också information om deltagaravgift och logipriser m.m. Anmäl dig senast den 27.1.2023.

Preliminärt program:

Lördag 11.3.2023

12.00 Sopplunch i stadshuset, Strandvägen 28
13.00 Hälsningsord, Lysstringssången
13.15 Föreläsning: Sångare, voicemassör Marina Salonen. ”Den mogna rösten”
14.45 Kaffepaus med bulle
15.15 Övning av DLS-sånger
17.00 Avslutning
17.15–17.30 Sång på vägen till hotellet
19.00 Middag och sits i restaurang Hunger & Törst (i hotellbyggnaden)

Söndag 12.3.2023

8.00–9.00 Frukost på hotellet
9.00 Promenad till gruvans utsiktsplats
9.45 Kort uppsjungning
10.00 Workshopar: 1. Körkompetens för vicedirigenter och stämövare 2. Körens administration och verksamhet – För ordföranden, sekreterare, kassörer och dirigenter 3. Sopran – Instudering av Kumlet (DLS) 4. Alt – Instudering av Kumlet (DLS)
12.00 Årsmöte
12.45 Lunch

 

Söndagens workshoppar

Grupp 1: Körens administration och verksamhet. För ordföranden, sekreterare, kassörer och dirigenter i första hand. Innehåll: Enkät om arbetsgivarens stöd och ersättningar, främst gällande medis. Andra lösningar och avtal. Diskussioner och tips gällande samarbeten och traditioner på egna orter, dirigentens roll och styrelsernas engagemang i körens verksamhet.

Grupp 2: Körkompetens workshop. För vicedirigenter, stämövare och andra intresserade. Övningar i tonträffning, stämövning, att ge ton från stämgaffel osv.

Grupp 3: Sopran – Instudering av Kumlet ur Damernas lilla svarta

Grupp 4: Alt – Instudering av Kumlet ur Damernas lilla svarta

Efter workshoparna sjunger vi alla Kumlet tillsammans. De som deltagit i grupp 1 eller grupp 2 bör öva in den på egen hand före förbundsdagarna. Stämfiler finns på driven: https://bit.ly/396NYiC

Styrelsen för 2023

Damkörsförbundets stadgeenliga årsmöte hålls söndagen 12.3.2023 i Pargas. Flera av de nuvarande styrelsemedlemmarna avgår och det behövs åtminstone en ny representant för (norra) Österbotten och en för Östnyland. Det är också dags att hitta en ny förbundsordförande, då Jenny Stenberg-Sirén avgår efter sex år på posten. Arbetet i FSD:s styrelse är både roligt och givande och kan rekommenderas varmt! Är du själv intresserad av att ställa upp eller känner du någon som skulle passa bra i styrelsen? Hör i så fall av dig till valberedningens Carina Nilsson, carina.nilsson@anvianet.fi.

Ny medlemskör

Vi välkomnar Ecoro från Esbo med i förbundet. Ecoro har varit aktiv sedan år 1978. Fram till år 2014 hette kören Esbo kammarkör. Kören dirigeras av Martina Brunell. Mer information om kören hittar du på deras websida på adressen ecoro.fi.

Körkompetens fortsätter på våren

Körkompetens fortsätter inkommande vår bl.a. i form av en workshop under förbundsdagarna. Workshopen riktar sig till vicedirigenter, stämövare och andra intresserade. Den består bl.a. av övningar i tonträffning, stämövning, att ge ton från stämgaffel osv. Information om de Körkompetens-moduler som ordnas längre fram på våren kommer senare. Håll dig uppdaterad genom att följa med FSD:s sociala medier och webbplats.

Damernas lilla svarta

Den första upplagan av Damernas lilla svarta är slutsåld och det är dags för en ny upplaga. Vi är jätteglada att efterfrågan har varit så stor och att den gått så bra åt! Planen är att den andra upplagan ska gå i tryck i början av nästa år.

FSD:s musiknämnd beställer kontinuerligt stämfiler till sångerna i Damernas lilla svarta. Det har gjorts ett flertal nya stämfiler och i skrivande stund finns det stämfiler till 35 sånger. Är det någon sång ni önskar få stämfiler till? Här i så fall av er till Marika Esch (marika.esch@gmail.com).

Stämfilerna finns på Google drive: https://bit.ly/396NYiC

Ni körer har fortfarande möjlighet att spela in en video av en sång i Damernas lilla svarta. Några körer har redan gjort en video och vi ser gärna att fler nappar på den här möjligheten. FSD betalar alltså ekonomiskt stöd till de körer som vill banda in en video av en sång i Damernas lilla svarta, för att synliggöra både sångerna och körerna. FSD kan också hjälpa till med att hitta samarbetspartner (filmare, klippare etc.), men kören behöver själv sköta planering och bokningar. Körerna får använda videorna hur de vill i sin egen verksamhet, och FSD lägger gärna ut dem på sin Youtube-sida och kan visa dem i olika sammanhang.

Styrelsen ansvarar för projektet och om ni har frågor kan ni mejla oss på  damkorsforbundet@gmail.com


Om ni vill ansöka om stöd för inspelning, ber vi er fylla i denna blankett https://forms.gle/Gnugak7Ley7wKy2R7

Med önskan om en avkopplande och fridfull jul,

Styrelsen

Finlands svenska damkörsförbund